Hlavní obsah

Holčička narozená jako "mořská panna" sní o životě běžných dívek

Novinky, Dagmar Plecháčová
Lima

Malá Milagros Cerronová z Peru se narodila před šesti lety s anomálií nazvanou sirenomelie neboli syndrom mořské panny. Tato vzácná porucha způsobuje srůst nohou obvykle od stehen až po kotníky. Dívka podstoupila několik náročných operací, při nichž jí lékaři nohy oddělili. Milagros, jejíž jméno ve španělštině znamená „zázračná“, v úterý oslavila už šesté narozeniny, ale provázejí ji zdravotní komplikace.

Článek

Malá Peruánka má podle lékařů velké štěstí, že vůbec přežila. Většinu dětí se sirenomelií jejich matky potratí, případně zemřou při porodu či do několika hodin po narození. Milagros se však v úterý dočkala bujarých oslav svých narozenin na radnici v Limě. Mezi hosty kromě rodiny a přátel nechyběli ani ošetřující lékaři dívky a několik představitelů města Lima.

"Milagros je v Peru známá jako mořská panna. Dnes je jí už šest let a její zdravotní stav hodnotíme jako dobrý. Dívce ale nefungují dobře ledviny, proto musí čtyřikrát denně podstupovat dialýzu. Do dvou let však počítáme s transplantací ledvin. Později se chystáme upravit ještě oblast genitálií," dodal lékař Luis Rubio, který zná „malou mořskou pannu“ od jejího narození.

Pod jeho vedením také tým lékařů před pěti lety Milagros oddělil srostlé nohy. Dívka však stále sní o normálním životě.

"Doufám, že jednou už nebudu muset k panu doktorovi chodit vůbec stejně jako ostatní děti okolo mě," dodala dívka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám