Hlavní obsah

Desetiletá dívka přežila útok nejjedovatější medúzy světa

– Queensland
Novinky, Dagmar Plecháčová

Pro desetiletou Rachael Shardlow se proměnilo nevinné koupání v noční můru. Dívka plavala v řece Calliope poblíž australského Queenslandu, když ji velmi silně požahala čtyřhranka smrtelná. Tento druh medúzy se považuje za nejjedovatějšího tvora zvířecí říše na světě. Člověka dokáže usmrtit do čtyř minut. Odborníci jen nevěřícně kroutí hlavami, jak mohlo desetileté dítě tak rozsáhlý útok vůbec přežít.

Článek

Dívku po útoku čtyřhranky vytáhl na břeh její třináctiletý bratr. Stačila mu jen říct, že nic nevidí a nemůže dýchat, poté upadla do bezvědomí. Chapadla medúzy jí přitom stále ještě visela z nohy.

„Je neuvěřitelné, že dívka útok v tak velkém rozsahu přežila. Nevím o nikom, kdo by kdy po tak silném požahání čtyřhrankou smrtelnou nezemřel,“ uvedl zoolog Jamie Seymour.

Chapadla čtyřhranky měří až tři metry

Tělo čtyřhranky smrtelné se skládá z 96 % z vody a v průměru měří do 25 centimetrů. Její chapadla však dosahují délky až tří metrů. Při kontaktu s lidskou kůží následuje silná palčivá bolest, která obvykle vede k utonutí člověka.

Foto: Profimedia.cz

Noha Rachael po útoku vyděsila i otrlé lékaře.

„Když jsem poprvé viděl fotografie Rachaelina zranění, říkal jsem si, že ta dívka už nemůže být naživu. Ty snímky jsou opravdu děsivé. Lidé v takovém stavu obvykle končí v márnici“ dodal Seymour.

Otec dívky Geoff Shardlow sdělil, že má jeho dcera jizvy po těle a trpí krátkodobou ztrátou paměti. Testy však naštěstí vyvrátily největší obavy lékařů. Poškození mozku není vážné a dívka by neměla mít žádné tvalé následky.

Přečtěte si také: Předek všech psů přišel z Blízkého východu
Psi žijí po boku člověka 12 až 13 tisíc let. Co vědci zjistili o jejich původu? Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Výběr článků

Načítám