Hlavní obsah

Íránský duchovní může slavit, tisíce žen odhalily dekolt a země se zatřásla

Novinky, Jakub Kynčl

Íránský duchovní ajatolláh Kazem Sedighi se může radovat. Tvrdí, že odhalené ženy způsobují zemětřesení a jiné živelné pohromy, čímž dámy naštval. Toto pondělí proto desetitisíce žen odhalily své vnady více než jindy, aby ukázaly, že se nic nestane. Ale ejhle. Už ve dvě hodiny ráno středoevropského času zasáhlo Tchaj-wan zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy škály.

Foto: Facebook/Boobquake, Novinky

Fotografie, které vložily na stránky skupiny účastnice protestní akce.

Článek

Na kontroverzní tvrzení íránského duchovního ženy reagovaly na Facebooku, kde si zřídily skupinu Boobsquake (Kozotřesení). [celá zpráva]

Ke skupině se přidalo zhruba 46 000 lidí s cílem vyvrátit tento nesmysl. Obdobná česká skupina pak čítá přes 1600 členů, většinou žen.

Bylo skoro jisté, že se to stane

Ženy chtěly dokázat, že jejich obnažené dekolty 26. dubna nebudou mít vliv na přírodní katastrofy. Země tomu ovšem chtěla jinak, v 01:59 středoevropského času se Tchaj-wan otřásl. Velká náhoda to však nebyla. Země se v pondělí otřásla dokonce ještě na řadě dalších míst, ale podle vědců to není nic neobvyklého.

Na zeměkouli totiž dojde ročně k více než 50 tisícům zemětřesení, které člověk pocítí. Těch opravdu silnějších (více než šest stupňů Richterovy stupnice) je pak ročně zhruba 140. Z tohoto pohledu tak ženy v podstatě neměly šanci.

Země se třásla v celém světě

Íránský duchovní tak měl výhru v podstatě v kapse. A co víc, nevybral si ho sám, datum si zvolily samy účastnice neortodoxního protestu, který byl oznámen tento víkend.

Vyjma Tchaj-wanu otřásla v pondělí zemětřesení například napříč celým Tureckem (tři stupně), řeckým Korfu (4,4 stupně), Indonésií (4,3 stupně), Peru (4,6 stupně), Šalamounovými ostrovy (5,1 stupně) a dokonce i v poslední době velmi neklidným Islandem, kde naměřili zemětřesení o síle 3,3 stupně Richterovy stupnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám