Hlavní obsah

Čína kropí velehory páchnoucích odpadků děly s deodorantem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské úřady v Pekingu zvolily svérázný způsob boje s gigantickými hromadami odpadků, jejichž zápach trýzní velkou část metropole. Haldy smetí totiž kropí hektolitry deodorantu tryskajícími ze stovky děl.

Článek

Stále teplejší počasí způsobuje na smetišti Kao-an-tchun na předměstí Pekingu velmi rychlý rozklad odpadků a stále silnější zápach. Protože neexistuje způsob, jak se hnijícího a často toxického smetí efektivně zbavit, úřady se jej rozhodly alespoň překrýt vůní.

Děla, která byla pro tento účel speciálně pořízena, se oficiálně nazývají „vysokotlaké dalekonosné rozprašovače“ a stříkají na smetiště směs vonných extraktů z rostlin. Po postřiku následuje překrytí provoněných částí neprodyšnými pokrývkami a opětovné nanesení deodorantu.

Kromě děl byly v boji se zápachem odpadků představeny i jiné zbraně. Mimo jiné také přístroje, které mohou extrahovat produkované plyny a využít je k výrobě elektřiny.

Na způsob, jakým úřady likvidují zápach hnijící skládky, se ovšem snesla také kritika. „Děla neutralizují zápach a měla by být použita ke zvláštním účelům. Ale nemůžeme z nich stříkat celý den,“ uvedl profesor z katedry životního prostředí a inženýrství na univerzitě Tsinghua Nie Jung-feng.

„Pokud se z děl bude stříkat každý den, zamoří prostředí nadměrným hlukem,“ vysvětlil.

Na 18 miliónů obyvatel Pekingu vyprodukuje denně kolem 18,5 tisíce tun odpadků, 90 procent z nich je ukládáno na 13 městských smetišť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám