Hlavní obsah

Na Borneu našli nové živočišné druhy včetně půlmetrového hmyzu

Novinky, Jakub Kynčl
Manila

Přírodovědci ze Světového fondu na ochranu přírody slaví na ostrově Borneo v posledních letech nevídaný úspěch. Expedice v jimi vytyčené oblasti trvá již od roku 2007 a nyní se na Den Země rozhodli informovat o nejzajímavějších nálezech, které v oblasti v posledních letech učinili. Jednoznačným vítězem je strašilka Phobaeticus chani, která měří přes půl metru a žije v korunách stromů.

Foto: Profimedia.cz

Obří strašilka připomíná větvičku

Článek

Nově objevený druh hmyzu je jen jedním ze 123 nových živočišných druhů, které vědci objevili v posledních letech v oblasti zhruba 220 tisíc kilometrů čtverečních.

Právě strašilka, jejíž tělo měří okolo 35 centimetrů a i s tykadly pak měří přes půl metru, je jedním z nejvýznamnějších objevů. V pralese byste ji pravděpodobně lehce přehlédli, vypadá totiž jako obyčejná větvička.

Mnoho podivných živočichů

Nejde však o jediný významný nález, který udělal tým, jejž vede biolog Adam Tomasek. Dalším úžasným objevem je sedmicentimetrová žába, která může plachtit přes 13 metrů daleko díky speciálním blánám, které má pod končetinami.

Potěšil i slimák Ibycus rachelae, který disponuje schopností střílet jakési "Amorovy šípy" plné hormonů. Ty vysílá směrem na potenciální partnerku.

Foto: Profimedia.cz

Ibycus rachelae

Biology velmi uhranula také žába Barbourula kalimantanensis, která dýchá jen pomocí své kůže. Zmínili i hada s ohnivým zbarvením či několik druhů ptáků. Tomasek z Bruneje mimo jiné také informoval o nálezu 29 druhů bezobratlých, 17 rybách či 37 nových druzích orchidejí.

Stále bude co objevovat

Nejvíce nálezů učinila skupina právě v srdci pralesů Bornea. Indonésie, Malajsie a Brunej se přitom zaručují, že území o velikosti Velké Británie, kde vědci pátrají po nových druzích, ochrání před vlivy lidské civilizace.

Foto: Profimedia.cz

Nově nalezený druh žáby Barbourula kalimantanensis

"Jak ukázaly uplynulé tři roky nezávislého vědeckého zkoumání, v srdci Bornea jsou stále nové formy života k objevování. Pokud bude tato nenahraditelná část deštného pralesa uchována pro naše děti, je velmi slibné, že bude ještě několik dalších generací vědců nacházet nové druhy. Diverzita této úžasné oblasti jen zdůrazňuje důležitost slibu Bruneje, Indonésie a Malajsie tuto oblast chránit," uzavřel Tomasek.

Reklama

Výběr článků

Načítám