Hlavní obsah

VIDEO: Islanďané učí svět vyslovovat Eyjafjallajokull, i pro ně je to jazykolam

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Islandská hudebnice Eliza Geirsdottir Newmanová se rozhodla složit jednoduchou písničku, pomocí které se snaží lidem zjednodušit zapamatování si výslovnosti vulkánu a ledovce Eyjafjallajokull. A jak poznamenal moderátor zpravodajství, i pokud by její píseň nepomohla lidem s výslovností, tak snad aspoň na několik minut zabaví ty, kteří kvůli erupci vulkánu uvízli daleko od domova.

Článek

Až do dnešních dnů by vyslovil název islandského vulkánu vyjma tamějších obyvatel jen málokdo. Poté, co však začal plnit stránky novin a televizní obrazovky, se o správnou výslovnost začalo zajímat mnoho lidí, s moderátory zpráv v čele.

Název vulkánu Eyjafjallajokull se skládá z těchto tří slov - Eyja (ostrov), fjalla (hora) a jokull (ledovec).

Newmanová tak složila krátkou skladbu, kterou odbrnkala a odzpívala v televizi Al-Džazíra, pomocí které se snaží pomoci celému světu, aby nekomolil název vulkánu.

Foneticky? Eja-fjatla-jókutl

Na závěr pro vás pak máme malou radu, jak jméno správně vyslovit, i když máte potíže s angličtinou. Foneticky zní název vulkánu v češtině zhruba takto: Eja-fjatla-jókutl.

Reklama

Výběr článků

Načítám