Hlavní obsah

Gorila slavila svátek s Bílou a Bémem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Oslavou svátku gorilího samce Richarda zahájila v sobotu pražská zoo svou již 79. sezónu. Slunečné počasí přilákalo k jejím branám davy milovníků zvířat, zejména rodiny s dětmi a seniory. U slavnostního přestřižení pásky nechyběly známé osobnosti jako zpěvačka Lucie Bílá či primátor Pavel Bém.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Oslavenec - gorilí samec Richard

Článek

Děti si užily velikonočních soutěží a oslavenec Richard se těšil z velké růže vyřezané z melounu, kterou mu přinesla zpěvačka Lucie Bílá. Atmosféru oslav zpříjemňoval Originální pražský synkopický orchestr.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Richard se těšil z dárku v podobě zeleninového a ovocného koše.

"Zoologická zahrada je pro to, aby ukazovala zvířata, probouzela lásku k nim, takže letošní největší událostí, věřme že šťastnou, by mělo být narození už třetího gorilího mláděte, mámou bude opět samička Kijivu," řekl ředitel Miroslav Bobek, který přestřižením pásky s primátorem Pavlem Bémem a Lucií Bílou zahájil svou první sezónu na místě šéfa zoo.

Doplnil, že letos čekají v létě a na podzim ještě žirafí "babyboom" a líhnutí draků - v líhni je 20 vajec varanů komodských.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Oslavenec - gorilí samec Richard

Bém připomněl, že první návštěvník vstoupil do pražské zoo 28. září 1931, loni jich přišlo téměř 1,3 miliónu. "Před osmi lety při povodni tu bylo devět metrů vodního sloupce a zoo byla neuvěřitelně poničena. Od té doby vyrostlo mnoho nových pavilonů a ještě letos zahájíme stavbu nového hrošince a slonince za téměř 300 miliónů korun," řekl.

Dneškem odstartovala zoo nový projekt na záchranu goril. Lidé mohou darovat starý nepoužívaný mobil, sběrné koše jsou v areálu zoo. Za každý mobil půjde desetikoruna na podporu strážců biosférické rezervace Dja v Africe, kde žijí gorily, sloni pralesní a další ohrožená zvířata.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zpěvačka Lucie Bílá zkouší kvalitu mrkve, kterou darovala Richardovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám