Hlavní obsah

Švédský bezdomovec vydělal sběrem starých plechovek desítky miliónů

Novinky, Dagmar Plecháčová, Jakub Kynčl
Skellefteå

Tulák Curt Degerman z města Skellefteå v severním Švédsku byl místními považován za výstředního, ale neškodného podivína. Posledních 40 let se živil sbíráním plechovek a přežíval jen o sendvičích vyhozených do košů. K velkému překvapení všech po sobě zanechal jmění v hodnotě téměř 30 miliónů korun. Zemřel ve věku 60 let.

Článek

Ačkoliv jedl Degerman jídlo z popelnic a nosil stále stejnou špinavou bundu, pravidelně docházel do městské knihovny. Sledoval finanční rubriky v novinách a učil se prý obchodovat. Zasvěcení lidé se domnívají, že sumu, kterou si vydělal recyklací plechovek a dalšího šrotu, zúročil dobrými investicemi na burze. Jisté to však není.

„Chodil každý den do knihovny číst noviny s obchodní tematikou. Neměl na to, aby si je koupil. Nechtěl za to utrácet,“ uvedl bratranec Curta Degermana.

Příbuzní bohatého tuláka se shodují, že byl už jako dítě velice chytrý. To Novinkám potvrdil i švédský novinář Tommy Schönstedt, který se s Degermanem znal z dětství a v létě loňského roku pořídil pravděpodobně jeho poslední fotografii.

Milióny ve zlatých cihlách

Bohatý tulák, který zemřel na infarkt ve svých 60 letech, vlastnil akcie za více než 20 miliónů a k tomu zlaté cihly v hodnotě sedmi miliónů korun. Curt Degerman odkázal celé jmění svému bratranci, který ho navštěvoval několik měsíců před jeho smrtí.

Curtův druhý bratranec má ale přesto právní nárok na část dědictví. Oba bratranci se nakonec domluvili na mimosoudním rozdělení majetku. To proběhne tento týden údajně k oboustranné spokojenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám