Hlavní obsah

Na Slovensku našli zbytky meteoritu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

U obce Vyšný Klátov západně od Košic našli zbytky meteoritu, jehož pád zaznamenali letos 28.února. Jeho přesnou dráhu určil jeden z největších specialistů na světě Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky v Ondřejově. Informovala o tom televize TA3.

Článek

Pomocí Borovičkových výpočtů se podařilo určit místo dopadu na ploše přibližně 20 kilometrů čtverečních, které v uplynulých dnech prohledali slovenští astronomové. Našli přitom 64 úlomků meteoritu. Největší měří 12 centimetrů a váží 2,19 kilogramu. Nejmenší měří 0,8 centimetru a váží 0,57 gramu.

Původně asi 1,5 metru velké těleso vážící několik tun explodovalo asi 35 kilometrů nad Zemí a rozpadlo se. Většina nalezených úlomků skončí ve slovenských, maďarských a českých muzeích.

Jedná se o první slovenský meteorit s "rodokmenem", tedy je možné určit, z které části sluneční soustavy spadl na Zemi. Dostal název Košice.

Jeho dopad zaznamenali půl hodiny před půlnocí 28.února 2010 u obce Vyšný Klátov. Jeho let a dopad však pozorovali i jinde na Slovensku, v Maďarsku i v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám