Hlavní obsah

Světlo dokáže deformovat hmotu, vědci nechtějí věřit vlastním očím

Michigan

Už dlouho se ví, že hmota může zakřivovat světlo. Na tomto principu fungují například čočky. Ale až donedávna se nevědělo, že to může být i obráceně. Vědcům se podařilo zakřivit a "srolovat" svazky nanočástic pomocí světelných paprsků.

Foto: Profimedia.cz

Světlo má větší sílu, než si vědci dosud mysleli

Článek

Nanočástice jsou malé částečky, jejichž velikost se měří na miliardtiny metru.

Vědcům se podařilo v tmavé laboratoři tyto částice propojit do vláken. Když na ně pak posvítili, začaly se "stuhy" nanočástic kroutit do spirál. Tento výsledek byl tak překvapující, že o něm sami autoři pokusu pochybovali.

Nechtěli věřit vlastním očím

"Nejdříve se mi nechtělo věřit vlastním očím. Abych byl upřímný, trvalo nám tři a půl roku, než jsme pochopili, jak může proud fotonů vést k tak velké změně pevných struktur," řekl reportérům LiveScience Nicolas Kotov, který pokus na University of Michigan vedl.

Vysvětlení spočívalo v tom, že fotony dodaly energii látce pokrývající vlákna nanočástic. To vedlo k chemické reakci a vzniku polarizovaného elektrického náboje. Díky tomu pak vlákna začala měnit tvar, aby se od sebe co nejvíce vzdálila.

"Jedna vrstva nanočástic začne odpuzovat druhou. Tím vzniká mechanický tlak a vlákno, které má tendenci tuto sílu zmenšovat, se začne kroutit. Je to hodně podobné tomu, když napnete při převazování vánočního dárku mašli a ona se po uvolnění zkroutí," dodal Kotov.

Podle amerického týmu by tento objev mohl vést k vývoji revolučních materiálů užitečných v celé řadě nových technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Podívejte se, jak vypadá 98letá maturantka

Když se Američance Idě Ruth Hayes Greeneové začaly blížit devětadevadesáté narozeniny, měla seniorka jediné přání: dohnat nedostatek ze svých mladých let...

Číňan měl nůž zabodnutý v hlavě a přežil

Šestnáctiletý Číňan Siao Wej přežil zranění, při němž mu nůž pronikl hlavou. Lékaři nevěřícně hleděli, když zakrvavený mladík s pětadvaceticentimetrovým nožem...

Výběr článků

Načítám