Hlavní obsah

Škola posunula začátek na desátou, docházka se hned zvýšila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Střední škola v Monkseaton High School na severovýchodě Anglie se zapojila do zajímavého projektu, v jehož rámci odborníci testují, jaký má vliv čas začátku vyučování na docházku studentů a jejich výkonnost ve škole. A v této vzdělávací instituci se chodí do první hodiny od října loňského roku až na desátou dopolední. A první výsledky? Skvělé.

Foto: Profimedia.cz

Děti podávají po ránu ve škole špatné výsledky, tvrdí vědci. Ilustrační foto

Článek

První průběžné výsledky za jedno pololetí jasně naznačují, že při začátku vyučování v deset hodin došlo obecně k poklesu absencí u studentů. A to především u těch studentů, kteří bývali chronickými absentéry. V Británii přitom škola i tak začíná o hodinu později než v Česku, tedy v devět hodin dopoledne.

Ve škole Monkseaton High School mají 800 žáků ve věku mezi 13 a 19 roky. V období od října do března poklesla ve srovnání s minulým rokem absence obecně o osm procent. U těch s trvale špatnou docházkou šlo pak dokonce o 27 procent.

„Teď se musíme ptát, skutečně školy reagují na biologickou podstatu teenagerů a přizpůsobují se jí?,“ komentoval první výsledky pokusu pro BBC ředitel školy Paul Kelley.

Osmá hodina je nesmysl, tvrdí odborník

Studii přitom sleduje neurolog profesor Russell Foster z Oxfordské univerzity. Ten se studenty prováděl také různé vědomostní testy a prokázal, že složité a náročné předměty by neměly být vyučovány dopoledne, ale až odpoledne. V testech z přírodních věd totiž studenti vykazují lepší výsledky právě odpoledne.

„Vše je to o tom, jak jsou nastaveny naše biologické hodiny vůči cyklu světla a tmy. Čím je žák starší a nastupuje do adolescence, tím musí začínat jeho den později,“ dodal profesor Till Roenneberg, expert na biologii spánku z německého Mnichova. Podle něj je naprosto nesmyslné, aby vyučování začínalo u středoškoláků už v osm hodin ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám