Hlavní obsah

Účastníci televizní show klidně pouštěli do lidí smrtící elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Násilí a možnost manipulace s lidmi prostřednictvím televize nemá hranic. Ukazuje to alespoň experiment francouzské televize, která ve fiktivní reality show nechala účastníky soutěže trestat elektrickým proudem soutěžící, kteří neuvedli správnou odpověď.

Článek

Dvaaosmdesát  procent účastníků show s názvem Hra smrti souhlasilo s tím, že ztrestají špatně odpovídajícího soutěžícího smrtelnou dávkou elektrického proudu o síle 380 voltů. Lidé byli ochotni mučit své kolegy jednoduše proto, že jim to bylo nařízeno. Pouhých 16 jich to odmítlo udělat.

K mučení ve skutečnosti při natáčení nedocházelo. Vše bylo naaranžované a soutěžící, který špatně odpovídal a poté byl "trestán" elektrickými šoky, byl herec. Ten předstíral bolest a svíjel se v "elektrickém křesle“.

Psychologové vybrali do soutěže 80 dobrovolníků. Ti podle instrukcí pokládali soutěžícím otázky a za špatné odpovědi do nich pustili proud.

Mučili klidně dál

Přes zjevné utrpení trestaných většina z nic netušících soutěžících neodmítla trestání ukončit. Účastníci soutěže v rámci hry neměli ani slíbenu žádnou výhru, která by je motivovala. Věděli totiž, že jsou součástí pouze pilotního, tedy zahajovacího dílu show. Přesto s tvrdým, i když ve skutečnosti fiktivním, trestem souhlasili.

Podle serveru Telegraph.co.uk tento příklad evokuje nacistická zvěrstva z druhé světové války. Tisíce zločinem tehdy nepotřísněných lidí se podílely na masovém vraždění nevinných jen proto, že poslouchaly rozkazy a neptaly se proč.

Pořad bude vysílán ve středu večer v hlavním vysílacím čase na kanále France 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám