Hlavní obsah

Škola zrušila maturitní ples, aby zabránila lesbičce jít na něj s přítelkyní

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední zemědělská škola v mississippském Fultonu radši zrušila školní ples, než aby umožnila lesbické studentce pozvat si na něj svou přítelkyni a absolvovat událost ve smokingu. Vyplývá to ze žaloby, kterou jménem studentky podala Americká unie pro občanská práva. (ACLU).

Článek

„Vláda, a to zahrnuje i veřejné školy, nemůže cenzurovat něčí svobodu projevu jen proto, že se jiné osobě nemusí zamlouvat,“ uvádí žaloba v případu 18leté Constance McMillenové požadující, aby federální soud škole nařídil ples uspořádat.

Spor odstartoval pokyn vedení školy studentům, podle něhož si dostaveníčko na plese mohou dát pouze osoby opačného pohlaví. Školní inspektorka navíc studentku varovala, že smoking je vyhrazen pouze chlapcům a že s přítelkyní mohou být z plesu vykázány, pokud komukoli bude jejich společná přítomnost vadit.

Chtěla si jen užít ples

Poté co se ACLU pokoušela o změnu stanoviska školy, okresní školní rada minulý týden oznámila, že vzhledem k nastalým zmatkům letos ples neuspořádá.

Foto: Archiv, Právo

Constance McMillenová

„Jediné, co jsem chtěla, bylo mít stejnou možnost si ples užít jako kterýkoli jiný student,“ řekla McMillenová.

„To už nejde jen o mě a má práva. Teď bojuji za práva všech studentů ve škole, aby měli svůj ples,“ prohlásila.

Reklama

Související témata:

Související články

Miss Králová se rozvádí

Miss ČR 2005 Lucie Kaufmann Králová (27) podala žádost o rozvod. Po dvou letech manželství opustila podnikatele Zdeňka Kaufmanna a se dvěma syny Robertem...

Výběr článků

Načítám