Hlavní obsah

Nejstarším člověkem planety je zřejmě 130letá Gruzínka

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarším žijícím člověkem na světě je Gruzínka Antisa Chvičavová. Oznámil to podle televizní stanice Rustavi-2 ředitel matričního úřadu gruzínského ministerstva spravedlnosti Georgij Vašadze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V Gruzii žije nejstarší žena světa, letos oslaví 130. narozeniny. Je to Antisa Chvičavová,“ řekl Vašadze s tím, že úřad se pokusí o zápis Chvičavové do Guinessovy knihy rekordů. Podle něj její věk potvrzuje nejen zápis v matrice, ale i všechny ostatní dokumenty, které ženě byly za její dlouhý život vystaveny.

Stará dáma podle ruských agentur překypuje zdravím. Když jí její rozvětvená rodina přišla v pondělí blahopřát k MDŽ, Chvičavová pronesla přípitek a sklenku vodky vypila do dna. Údajně nejstarší žena planety se narodila 8. července 1880, až do roku 1965, tedy do 85 let pracovala. Podle příbuzných Chvičavová na dlouhověkost nemá žádný zvláštní recept. „Neměla zvláštní životní podmínky. Žila stejně jako ostatní lidé ve vesnici,“ řekl její vnuk Šadiman Chvičava.

Guinessova kniha rekordů nyní jako nejstarší žijící ženu planety ale zatím uvádí Japonku Kamu Činenovou, která v květnu oslaví 115. narozeniny. V neděli v domově důchodců v New Hampshire zemřela jen o sedm dní mladší Američanka Mary Rayová, nejstarší obyvatelka USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám