Hlavní obsah

Bezduché rozhovory a chatování způsobují deprese

Prázdné chatování neboli povídání prostřednictvím internetových komunikátorů je dneska běžnou součástí každodenního života. Jenže psychologové varují. Vyhýbejte se všem zbytečných rozhovorům, které jsou prázdné, bezduché, nucené a bez užitku. Způsobují totiž deprese a vedou k dalším vážným psychickým problémům.

Článek

Ale platí to i v případě rozhovorů vedených živě tváří v tvář. Studii otiskl odborný časopis Psychological Science.

Podle psychologů z University of Arizona je důležité, aby lidé trávili hodnotný čas s druhými a hodně s nimi hovořili. Ovšem tento čas a rozhovor musí být veden skutečně efektivně.

Když se arizonští odborníci podívali na výsledky, nejšťastnější testované osoby trávily o 25 procent času více v kolektivu a o 70 procent více hovořily s druhými než ty, které byly nejnešťastnější.

Ale když se pak psychologové zaměřili na kvalitu rozhovorů, data se poněkud změnila. Nejšťastnější osoby totiž měly až dvakrát více smysluplných a důležitých rozhovorů a jen třetinu bezcenného a prázdného plkání než osoby nejnešťastnější.

„Tyto závěry naznačují, že šťastný život je ten společenský a konverzačně bohatý a hluboký, nikoli samotářský a konverzačně povrchní,“ zhodnotil závěry autor studie docent Matthias Mehl z Arizony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám