Hlavní obsah

Přílivové vlny na řece Severn v Anglii přilákaly stovky surfařů

Novinky, Jakub Kynčl
Avonmouth

Je to neuvěřitelné, ale surfovat se dá i na řece, a to dokonce na přírodních vlnách. Na světě je ale málo takových toků, na kterých to jde. Napočítali bychom je dokonce asi i na prstech dvou rukou. Jedním z nich je britská řeka Severn, na níž se díky proudům z Atlantiku vytvořily v těchto dnech až dvoumetrové vlny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Stovky surfařů sjíždějí vlny na britské řece SevernVideo: Reuters

 
Článek

Stovky surfařů se vydaly na pořádnou projížďku, které se běžně ve Velké Británii nedočkají. Až dvoumetrové vlny bičovaly řeku Severn a putovaly do vzdálenosti 13 kilometrů do vnitrozemí. Jejich rychlost byla úctyhodných 15 kilometrů za hodinu.

Výjimečný fenomén se odehrává v hrabství Gloucestershire poměrně často, zhruba 12krát ročně. Vlna se zformuje každé ráno po dobu dvou až tří dnů, většinou na jaře a na podzim. Většinou však jen jednou ročně může vlna dostat nejvyšší, pětihvězdičkové ocenění. A taková projela řekou Severn v úterý.

Vlna vznikne souhrou mnoha faktorů, mezi které patří nízký tlak vzduchu, jihozápadní vítr a správná úroveň vody v řece. Pouze pokud jsou naplněny tyto základní faktory, může vlna vzniknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám