Hlavní obsah

Nové vznášedlo konkuruje lodím, autům i letadlů

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandský mechanik Rudy Heeman postavil vznášedlo, které se pohybuje na vzduchovém polštáři měkce nad povrchem, ale při dosažení rychlosti 70 km/h se mění v letadlo. Heemanovi trvalo více než deset let, než svůj WIG postavil.

Článek

Není to stroj pro bázlivce, řve jako lev a umí se pohybovat rychle a zběsile a milovníci adrenalinu si podle jeho tvůrce přijdou na své. Cenu jednoho WIGu Heeman stanovil na v přepočtu 266 tisíc korun a nabízí je k prodeji na internetu.

Heeman konstruoval WIG jako kutil a kromě toho, že se naučil pracovat se sklolaminátem, využil leccos z domácnosti, včetně staré plynové bomby na grilování.

Křídla na WIGu jsou odnímatelná, ale musí být správně připevněna. Na systém upevnění je Heeman pyšný a při jejich montáži s černým humorem žertuje: „Říkám tomu Ježíšova svorka, když vypadne, uvidíte Ježíše.“

Očekává, že jeho stroj si oblíbí hlavně farmáři. Navíc na Novém Zélandu se úřady shodly, že k řízení WIGu není nutné mít pilotní průkaz, protože jde vlastně o plavidlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám