Hlavní obsah

Neznámý padělatel zkazil ples celé škole

– Kopřivnici
Právo, Pavel Karban

Doslova zkaženou náladu měli pořadatelé i návštěvníci letošního Průmyslováckého plesu v Kopřivnici. Mohly za to padělky vstupenek, které na bál, jenž léta pořádá místní Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště (VOŠ, SOŠ a SOU), kdosi vyrobil a prodával za sníženou cenu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O existenci padělků se škola dozvěděla díky anonymnímu e-mailu ještě před plesem. „Nějaká loajální studentka psala, že někdo nakopíroval falešné lístky, které viděla,“ tlumočila text pokladní střední školy Hana Vyvialová. Právě na její e-mailovou adresu zpráva přišla. „Nechápu, že to někoho baví. Jak si může myslet, že mu to projde,“ divila se.

Průmyslovácký ples patří v Kopřivnici mezi oblíbené a hojně navštěvované bály. Letos škola prodávala vstupenky za 200 korun na sezení a za 100 korun bezmístenkové. Právě ty se staly cílem padělatele a údajně je za 50 až 80 korun nakupovali hlavně studenti.

Policie padělky sbírala

Podle Miroslavy Bartákové, studijní referentky kopřivnické školy, se podařilo některé padělky zajistit. „Dvacet lidí se nám podařilo přesvědčit, aby nám je dali. Můj odhad je, že minimálně dalších dvacet s nimi odešlo a nedalo nám je,“ naznačila. Kolik falešných lístků někdo vyrobil a kolik jich dal do oběhu, však škola netuší. Část z těch, co si je koupila a věděla, že se o případ zajímá policie, prý totiž raději na ples ani nepřišla.

„Ty padělky se daly rozpoznat. Naše pokladní si poznala svoje písmo a i čísla bločků byla jiná,“ vysvětlila zástupkyně ředitele VOŠ, SOŠ a SOU Kopřivnice Vlasta Brychtová a dodala, že se s něčím takovým během své pedagogické činnosti nesetkala. „Všichni jsme z toho byli překvapeni.“ Prozradila také, že z plesu odcházela s nepříjemnými pocity. „Padělané vstupenky posbírala policie, vyslechla i studenty, kteří je měli,“ popsala Brychtová, která zvažuje podání trestního oznámení.

Kdo byl autorem falzifikátů ale netuší. „Prý by se mohlo jednat o našeho bývalého studenta, ale to jsou jen informace, které se ke mně dostaly zprostředkovaně od našich žáků,“ naznačila zástupkyně ředitele. Že se o případ zajímá policie potvrdil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. „Momentálně informace o padělaných vstupenkách prověřujeme.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám