Hlavní obsah

Lidé se za šera chovají neupřímně, zjistil vědec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Ne nadarmo se říká, že si na někoho nebo na něco posvítíme. Kdo chce znát pravdu, měl by vždy pracovat a jednat za jasného světla. Podle expertů z Kanady se totiž potvrdilo, že snížená intenzita světla podporuje u lidí neupřímné a neetické chování. A to platí jak v případě temnějších místností, tak při nošení slunečních brýlí.

Článek

„Náš výzkum naznačuje, že tma, a to dokonce i subjektivně vnímaná při nošení slunečních brýlí, může mít potenciálně škodlivé důsledky,“ uvedl Čchen-Po Čung z University of Toronto.

V první experimentální studii jeho tým prokázal, že lidé pracující v temné místnosti podvádějí při své práci a snaží se za méně práce získat více peněz než v případě, kdy lidé pracují v jasně osvětlené místnosti.

V dalších pokusech se prokázalo, že také při nošení slunečních brýlí se lidé chovají méně čestně a sobečtěji než s nezastřeným viděním.

„Tma může tvořit pocit iluzorní anonymity, která podporuje sebestředné a neetické chování. Setmění zřejmě vyvolává falešný pocit utajení a vede k tomu, že mají lidé pocit jakési skryté identity,“ dodal Čung.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám