Hlavní obsah

Očití svědci pádu mrakodrapů v New Yorku trpí bolestmi hlavy

Novinky, Jakub Kynčl
New York

Lékařští odborníci z Newyorské univerzity podnikli výzkum, který potvrdil, že naprostá většina lidí, kteří se 11. září 2001 nadýchala prachu a zplodin z padající budovy World Trade Center, dodnes trpí výraznými zdravotními obtížemi. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Zpráva upřesňuje, že lidé, kteří se při pádu dvojčat nadýchali jedovatých zplodin, trpí dodnes migrénovitými bolestmi hlavy.

"Věděli jsme, že byly bolesti hlavy obvyklé u lidí, kteří žili a pracovali v blízkosti WTC. To bylo však v době katastrofy a krátce po ní. Toto je první studie, která sledovala bolesti hlavy a migrény léta po celé události," uvedla hlavní autorka studie Sara Crystalová.

Přímý zásah byl nejhorší

Vědci ve své studii zkoumali stav 765 osob registrovaných v tamější nemocnici s bolestmi hlavy krátce po útoku. Nikdo z nich do osudného dne obdobnými bolestmi hlavy údajně netrpěl.

Zajímavým zjištěním je, že 55 procent z nich přímo zachytil prašný oblak krátce po útoku. Vědci dospěli k tomu, že právě tito lidé mají i po letech daleko výraznější tendenci léčit se s migrénami než ti, které oblak kouře a prachu nezasáhl zcela přímo.

Zvracení, kašel, kýchání

Postižená skupina lidí údajně také daleko častěji trpí záchvaty kýchání, ztrátou dechu při cvičení, vysycháním nosu, chrapotem, ucpáním čelních dutin či zvracením. Stejně tak se u některých výrazně rozvinulo astma.

"Ještě nás čeká dlouhý výzkum, než budeme moci s jistotou říci, které zdravotní následky můžeme přičíst přímému nadýchání se extrémně nebezpečných zplodin a které psychickým problémům vzniklým obrovským stresem," dodala Crystalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám