Hlavní obsah

Ind má vnitřní orgány v těle zrcadlově obráceně

Novinky, Jakub Kynčl
Dillí

Lékaři v indickém Dillí debatují nad podivným případem 64letého Ashoka Shivnaniho, který má orgány v těle srovnané poněkud zvláštně. Jejich uspořádání je jiné než u ostatních lidí, je zrcadlově obrácené. Jeho stav, zvaný situs inversus, překvapil chirurgy přímo při operaci.

Foto: Profimedia.cz

Chirurgové se nestačili při obyčejném odstranění nádoru divit. Ilustrační foto

Článek

Ashok Shivnani měl v Bombaji  podstoupit operaci, během které mu měl být odstraněn nádor z ledviny. Při operaci ovšem lékaři zjistili, že naprostá většina jeho vnitřních orgánů je na špatném místě. Dokonce i jeho tepny se nacházejí na opačné straně, než by správně měly.

Dokonce i aorta s dolní dutou žílou, které jsou zodpovědné za cirkulaci krve v těle, jsou umístěny obráceně. A jako třešničku na dortu lékaři zjistili, že muž má dvoje játra.

"Když jsme operovali, tak jsme samozřejmě potřebovali vědět přesné umístění všech orgánů, kterých jsme se mohli při operaci vůbec dotknout. Ale v tomto případě jsme si vůbec nebyli jisti, která žíla vede kam," uvedl doktor Prakash Sanzgiri pro deník Times of India.

Kuriózní je, že má Shivnani za sebou mimo jiné už dvě operace kýly a za 64 let si žádný z doktorů jeho abnormality nevšiml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám