Hlavní obsah

Pes plovoucí na kře v Polsku je možná ztracený voříšek z Hejnic

– Hejnice
Právo, Barbora Silná

Svým očím nevěřil čtyřicetiletý Václav Bartoš z Hejnic na Frýdlantsku, když minulý týden uviděl na internetu reportáž o zachráněném psovi, který se plavil na kře asi dvě stě kilometrů od polských břehů. Poznal v něm totiž svého ztraceného 16 let starého křížence Harika.

Článek

„V roce 2004 v létě náhle zmizel. To mu bylo jedenáct let. Byl to živý pes a miloval děti, s každým se kamarádil a rád lidi v okolí doprovázel. Dlouho jsme ho hledali, ale nikde nenašli. Jsem přesvědčen o tom, že ho někdo odvezl,“ vyprávěl Právu majitel hejnického železářství, který je odhodlán se ještě do konce tohoto týdne pro Harika vypravit do Gdyně.

Minulý týden si nejprve našel číslo na polský meteorologický ústav v Gdyni, kde dostal mobilní telefon na kapitána lodi, která psa našla.

„Zavolala mu kamarádka, která umí polsky. Řekl jí, že jsou na moři a vrátí se do přístavu ve středu nebo ve čtvrtek, od té doby se mi ale neozval,“ popisuje Václav Bartoš. Kromě toho napsali e-mail polským meteorologům do Gdyně, kterým poslal i fotografie svého psa. Zatím na jeho vzkaz ale nereagovali.

„Psovi dali jméno Baltik a mají ho tam na nějakém statku. Pro ně je chovatelsky naprosto bezcenný, ale pro nás a naše děti by to bylo velké shledání,“ podotkl Bartoš.

"Dva takoví psi být nemohou"

Podoba psa je podle něho až zarážející. Když porovnal fotografie s videozáznamem, poznal jednoznačně svého Harika. „Je jen trochu šedivější a má hustší srst, jinak mimiku a reakce má úplně přesné. Dva takoví psi na světě prostě být nemohou. Každý, kdo má doma voříška, mi dá zapravdu,“ podotkl Bartoš.

Jeho slova Právu potvrdil také dlouholetý kynolog specializující se na vyhledávání osob a dobrovolný hasič z Hejnic František Schejbal, podle kterého si určitě i po tolika letech bude pes svého pána pamatovat.

„U Bartošů se měl určitě dobře, takže rodinu bude mít zafixovanou jen z té kladné stránky. Nemyslím si ale, že by je ještě stále hledal. Za ty roky se určitě shledal se spoustou lidí, kteří se o něho starali, protože pokud vydržel na kře, je v dobré kondici,“ řekl Právu zkušený kynolog.

Poláci, kteří psa objevili, sice odhadli jeho stáří na pět až šest let, ale podle dostupných informací ho neprohlédl žádný odborník. „Svého psa každý pozná, určitě pro něho pojedeme. Počítám s tím, že vyrazíme v pátek, děti mají prázdniny a chtěl bych se vrátit ještě do konce týdne,“ plánuje otec dvou dcer ve věku 11 a 14 let. Pro starší z dívek by to navíc byl dárek k narozeninám, které oslaví příští týden.

Pomocnou ruku už také podal rodině i polský televizní reportér, kterého příběh psa na kře a jeho možného pána v Hejnicích na Frýdlantsku zaujal. „Věřím, že se mi podaří psa vrátit domů,“ uzavřel Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám