Hlavní obsah

Praha hostila ples v Opeře, hlavní hvězdou byla filmová Angelika

Aktualizováno

Francouzská herečka Michele Mercierová byla hlavní hvězdou plesu, který se v sobotu konal ve Státní opeře Praha. Na ples kromě představitelky filmové Angeliky dorazily i známé tváře českého showbyznysu, například režisér Zdeněk Troška, módní návrhář Osmany Lafitta, režisér Juraj Jakubisko se ženou Deanou či modelka Andrea Verešová s manželem Danielem Volopichem.

Článek

Kromě celebrit přišel i pamětník plesu z roku 1947, téměř devadesátiletý Jan Domabyl. Vzal si prý dokonce stejný frak, který měl tehdy na sobě. "Na ples jsem se dostal jako člen automobilového klubu, měl jsem tehdy krásný stroj Ford Mercury. Měl jsem lóži s jednou slečnou a bylo to úžasné - bylo po válce a konečně se v Praze tančilo tak jako dříve," vzpomínal Domabyl.

Ples zahájil ve 22:00 Prague Philharmonic Orchestra a Balet pražských divadel v choreografii Petra Jirsy. Od půlnoci ve foyer divadla je v plánu diskotéka a v ranních hodinách vystoupí kubánsko-česká skupina Pragasón.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Filmový režisér Zdeněk Troška

Vstupenky na ples, na němž mají páni předepsaný smoking a dámy dlouhou róbu, stály od 3750 do 12 500 korun. Prvních 350 hostů si jako dárek odneslo luxusní krém a pro 800 majitelů vstupenek pak byla připravena pozornost v podobě mokka šálku.

Program pražského plesu i letos doplní charitativní tombola, jejíž výtěžek tentokrát půjde Českému červenému kříži. Loni připadl nadaci Terezy Maxové. Z tomboly si modelka odnesla na pomoc opuštěným dětem 265 000 korun.

Na pražském plese se letos nabízely vídeňské párky; starosta Vídně Michael Häupl byl speciálním hostem. Vedle toho si hosté mohli pochutnat na suši, lososu, krevetách i salátech. Nechyběla ani nabídka mladého rakouského vína.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Módní návrhář Osman Laffita přichází na tradiční Ples v opeře

Loni, kdy se ples v Opeře uskutečnil po čtrnáctileté přestávce, přišli na akci mimo Maxové také americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová a zpěvák rockové skupiny Deep Purple Ian Gillan.

První podobný ples v historické budově Státní opery se v Praze uskutečnil v roce 1948. Podle pořadatelů měl velký mezinárodní ohlas. Další se pak konaly v první polovině 90. let minulého století. Účastnili se jich podnikatelé, diplomaté a příslušníci šlechtických rodů. Mimo jiné se v Praze na těchto akcích objevili podnikatel Tomáš Baťa, herci Alain Delon nebo Peter Ustinov.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Francouzská herečka Michelle Mercierová (filmová Angelika)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám