Hlavní obsah

Na Antarktidě našli 101 let staré láhve whisky

Novinky, Jakub Kynčl

Led mrazivé Antarktidy uvolnil hřejivý poklad. Více než století staré láhve s whisky patřící expedici Ernesta Shackletona, který dobýval jižní pól roku 1909. Tři bedny nyní velmi letité skotské a dvě bedny brandy za sebou Shackleton nechal ve chvíli, kdy mu došly ostatní zásoby a on svůj pokus vzdal.

Foto: Profimedia.cz

Chata dobrodruha Ernesta Shackletona na Antarktidě pod sebou ukrývala hřejivé tajemství.

Článek

Láhve byly nalezeny pod dobrodruhovou opuštěnou chatrčí. Tekuté bohatství uchované v mrazu nyní zkoumá tým vědců z Nového Zélandu. Ti zatím potvrdili, že je alkohol netknutý a poživatelný.

"Mysleli jsme si, že by pod domem z roku 1908 mohly být dvě bedny whisky. K našemu údivu jsme tam našli pět beden. Tři na sobě nesly označení whisky a dvě brandy," uvedl v pátek šéf výpravy Al Fastier.

Pokusí se obnovit recept

Whyte & Mackay, současný vlastník palírny MacKinlay, která Shackletona na cestu alkoholem vybavila, byl hlavním iniciátorem expedice, jejíž hlavním cílem byla právě záchrana letitého alkoholu. Současný majitel se nyní bude snažit získat původní recept na Shackletonovu skotskou whisky.

"Až ji uvedeme do pokojové teploty, plánuji whisky nalít do skleničky, zakroužit s ní a nechat tekutinu odhalit skryté poklady schované v ledu po takovou dobu," uvedl s nadšením jeden z hlavních mixologů a blenderů skotské Whyte & Mackay pro americkou televizi ABC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám