Hlavní obsah

Hledači meteoritů pátrají po ohnivé kouli, která přistála v Irsku

– Dublin
Novinky, coe

Irové, mezi jejichž koníčky patří hledání vesmírných hornin, jsou od středy tohoto týdne na nohou. Nad Irskem byla totiž pozorována padající ohnivá koule, jež se z kosmu přiřítila rychlostí zhruba 160 tisíc kilometrů v hodině a mohla přistát někde v oblasti Armaghu v severní části země. Tento úkaz se podařilo nafilmovat.

Článek

Podle astronoma Davida Moorea, jenž se opírá o svědectví lidí, kteří úkaz pozorovali, přistál meteorit někde ve vnitrozemí. „Existuje velká šance, že jej najdeme,“ prohlásil. Jeho kolegové označují úkaz za „extrémně vzácný“.

Mezi pohnutky, proč pád horniny v zemi vyvolal takové pozdvižení, patří kromě vědeckého zájmu také otázka zisku. Meteority kvůli jejich vzácnosti lze totiž prodat za poměrně vysoké částky. Poslední, který přistál v Irsku v roce 1999, se prodával na internetu za 320 liber/gram (asi 9600 Kč/gram).

Různí svědci pozoruhodného úkazu telefonovali na úřady pokaždé s jinou informací. Podle jednoho z nich mělo jít o padající letadlo. Jiní pád hořícího meteoritu popsali prostě jako let ohnivé koule. „Svítil jasnou zelenou září s oranžovým chvostem. Letěl neuvěřitelně rychle, velmi vysoko na obloze a mířil na sever,“ uvedla jedna žena.

Podle Terryho Moseleye z Irské astronomické asociace mohlo jít o kus asteroidu, který se srazil se Zemí a jehož větší část shořela ve svrchních vrstvách atmosféry. „Zdá se, že přeletěl většinu Irska z jihu na sever a existuje možnost, že nakonec spadl někde v oblasti Armaghu,“ uvedl Moseley. Tato oblast leží na severu Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám