Hlavní obsah

Kocour Oscar se pomazlí jen s tím, kdo zanedlouho zemře

– Providence (USA)
Novinky, Jakub Kynčl

Lidé jsou většinou rádi, když o ně domácí mazlíček projevuje zájem a tulí se k nim. V pečovatelském domě v americkém Providence je tomu ovšem jinak. Značně asociální kocour Oscar se tam totiž přijde pomazlit jen s tím, kdo během několika hodin zemře. Podle nové knihy se to událo již v asi padesáti případech a to je kocourovi teprve pět let.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kocour vycítí moment, kdy udeří poslední pacientova hodinka. Ilustrační foto

Článek

Doktor David Dosa, který často pečuje o staré lidi a je asistentem na Brown University, uvedl, že pětileté záznamy jasně ukazují kocourovu schopnost odhadnout, kdo brzy zemře. Ačkoliv jinak lidskou společnost příliš nevyhledává, tak moment, kdy člověk zemře, dokáže odhadnout až se zlověstnou přesností.

Jen několik hodin před chvílí, kdy má člověk zemřít, kocour vejde do jeho pokoje, skočí k němu a nechá se hladit. Pokud je zavřeno, tak škrábe na dveře tak dlouho, než ho ošetřovatelé pustí dovnitř. Pacient pak pravidelně zhruba do deseti hodin zemře.

V pečovatelském domě žijí většinou staří lidé trpící demencí a Oscar samotné pečovatele svou zvláštní schopností již několikrát udivil. Mnohdy ho zkoušeli posadit k pacientovi, o kterém se domnívali, že brzy zemře. Kocour však seskočil a odešel do vedlejšího pokoje. Kocourův úsudek byl správný, pacient, za kterým přišel, zemřel za několik hodin. Ten, kterého mu vybrali pečovatelé, žil ještě dva dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám