Hlavní obsah

Auto do sněhu? Něco mezi žigulíkem a sněžnou rolbou

Novinky, Marek Brodský, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexandr Celman vytvořil v Kyrgyzstánu hybrid mezi osobním vozem a sněžnou rolbou. Vyrobil jakýsi rám, na který se s žigulíkem vjede, sundají se kola a řetězem se od zadní hnané nápravy přenáší pohon na obří pneumatiky. Člověk tak doopravdy ocení, že má žigulík pohon na zadní. Mechanicky se pak převádí i pohyb volantu na přední lyži.

Článek

Zařízení určené k přeměně obyčejného auta v sněhové vozidlo je sice poměrně inovační, avšak jen těžko se masově prosadí. Možná se však najdou tací, které bude lákat cestovat po ledových pláních v pohodlí a teple.

Čas potřebný k přeměně auta je údajně jedna hodina. Auto přitom nedozná žádných změn a může být dále provozováno na silnici. Zařízení je velmi jednoduché a tudíž naprosto spolehlivé, tvrdí na svých stránkách výrobce.

A jaké má toto vozidlo výhody oproti standardní sněžné rolbě či skútru? Vyjma pohodlí prý i nižší spotřebu paliva (asi 20 litrů na 100 kilometrů) a možnost svézt až sedm lidí podle typu auta. Podmínka je jediná, auto musí mít zadní náhon stejně jako legendární žigulík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám