Hlavní obsah

Italové chtějí exhumovat Leonarda da Vinciho

Právo, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exhumovat ostatky renesančního umělce Leonarda da Vinciho a zjistit, zda proslulý obraz Mony Lisy je ve skutečnosti umělcův autoportrét, se chystají italští vědci. Napsal to britský týdeník The Sunday Times.

Foto: Archiv, Právo

Da Vinciho autoportrét

Článek

Namaloval sám sebe?

O totožnosti Mony Lisy se spekuluje po několik staletí. Někteří odborníci se domnívají, že Leonardo jako milovník hádanek a pravděpodobně gay mohl namalovat sám sebe v ženské podobě.

„Pokud se nám podaří najít jeho lebku, mohli bychom provést rekonstrukci Leonardova obličeje a porovnat jej s tváří Mony Lisy,” říká antropolog Giorgio Gruppioni.

Foto: Profimedia.cz

Mona Lisa

Italský tým prý již dosáhl ústní dohody s francouzskými úřady, formální povolení by mohli vědci dostat v létě.

Původně Leonardovo tělo leželo v místním kostele, ten byl ale zničen v průběhu francouzské revoluce. V roce 1874 jeho ostatky znovu pohřbili do kaple zámku v Amboise. Italové nyní pomocí uhlíkové metody a vzorků DNA nejprve ověří, zda kosti vskutku patří mistrovi.

„Budeme moci zjistit, zda Leonardo zemřel například na syfilis nebo tuberkulózu, protože to z kostí poznáme. Syfilis byla tehdy přirovnávána k moru, v první čtvrtině 16. století na ni zemřelo na 20 miliónů lidí,” popisuje vedoucí výzkumníků Silvano Vicenti.

Všichni odborníci nesouhlasí

Ne všichni odborníci ale nadšení sdílejí. „Zní to trochu bláznivě. Vypadá to, jako by se jim ten bizarní mýtus zavrtal do hlavy moc hluboko. My víme, že Mona Lisa skutečně žila a ten portrét je její. Kdyby Leonardo tohle slyšel, náramně by se tomu nasmál,” prohlásil Nicholas Turner, bývalý kurátor amerického Gettyho muzea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám