Hlavní obsah

Ruští krasobruslaři svým tancem urazili domorodé Austrálce

Ruští krasobruslaři Oksana Domninová a Maxim Šabalin urazili domorodé obyvatele Austrálie svým novým tancem. Podle organizace na ochranu zájmů Aboriginů ukradli Domninová a Šabalin ideu domorodého tance a vážně urazili jejich kulturu, napsala agentura Reuters.

Článek

Ruský krasobruslařský pár, který je favoritem na zlatou medaili na nadcházejících zimních olympijských hrách ve Vancouveru, představil svůj tanec inspirovaný Aboriginy při vystoupení v Petrohradě před třemi týdny. Jejich program obsahuje ceremoniální taneční kroky doplněné tmavými přiléhavými kostýmy ozdobenými domorodými motivy v podobě bílých spirál, červených bederních roušek či napodobenin eukalyptových listů.

Vykrádání domorodé kultury

"Je to velmi urážlivé. Pohlížíme na to jako na ukradení kultury Aboriginů. Je to další příklad toho, jak jsou australští Aboriginové zneužíváni," řekl Sol Bellear z Austrálské rady státu Nový Jižní Wales.

"Bylo to naprosto ukradeno bez našeho svolení a bez konzultace s odpovídající taneční skupinou," dodal Bellear, jehož organizace usiluje o ochranu zájmů Aboriginů v nejlidnatějším státě Austrálie. Na protest proti tanci hodlá napsat ruskému velvyslanci v Canbeře.

Foto: Profimedia.cz

Stylu domorodého tance odpovídá i nápaditý kostým

Pětadvacetiletá Domninová a o dva roky starší Šabalin jsou mistři světa z roku 2009, evropští šampioni z roku 2008 a trojnásobní mistři Ruska. Před časem se krasobruslařskému serveru Golden Skate svěřili, že svůj nový tanec vytvořili poté, co na internetu sledovali domorodé tance Austrálců.

Nechtěli další slovanský tanec

"Nechtěli jsme udělat žádný další slovanský tanec, zvažovali jsme spoustu možností včetně skotského folkloru," řekla Domninová. "Nakonec jsme se rozhodli pro tohle. Nejdřív nám to připadalo bláznivé, ale jakmile jsme to zkusili, okamžitě jsme se do toho zamilovali," dodala.

Asi 460000 Austrálců tvoří zhruba dvě procenta australské populace. Původní obyvatele kontinentu trápí vysoká nezaměstnanost, závislost na návykových látkách včetně alkoholu a domácí násilí. Průměrná délka jejich života je o 17 let kratší než u ostatních obyvatel Austrálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám