Hlavní obsah

Vědci našli "alkohol budoucnosti", vystřízlivět bude možné za několik minut

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Britští vědci hlásí průlom. Náhražka etanolu, lidově známého jako alkohol, by mohla způsobovat stav uvolnění a relaxace stejně jako sám etanol. Měla by ovšem velké výhody, které by umožňovaly vystřízlivět okamžitě po pozření speciální tablety či netrpět nepříjemnou ranní kocovinou.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol by mohl projít obrovskou proměnou, tvrdí britský vědec.

Článek

Vědci tvrdí, že hlavním pozitivem nové látky je možnost okamžitě odstranit její účinky a například usednout za volant či jít do práce. Syntetický alkohol je vyvíjen z chemikálií spojovaných nejčastěji s Valiem. Funguje stejně jako běžný alkohol, ale na rozdíl od něj nepůsobí na ty části mozku, které kontrolují změny nálad a způsobují závislost.

Velkou výhodou novinky by mělo být to, že půjde snadno "spláchnout" z těla ven. Jelikož má užší efekt na tělo, než běžný etanol, může být v libovolnou chvíli její účinek eliminován protilátkou, po které člověk takřka okamžitě vystřízliví.

Na novém alkoholu pracuje vědecký tým v londýnské Imperial College pod vedením profesora Davida Nutta. Právě Nutt je britským drogovým expertem, který byl nedávno propuštěn za své komentáře k marihuaně a extázi.

Tradiční alkohol jako palivo

David Nutt se domnívá, že není problém žít ve světě, kde budou moci lidé pít alkohol a vystřízlivět, kdy budou chtít. Lobby korporací vyrábějících běžný alkohol však prý nechtějí něco takového dopustit, protože by je to přivedlo na mizinu.

Britský vědec tvrdí, že podobně jako běžný alkohol by měl být i tento syntetický zcela bezbarvý a bez chuti, aby neovlivňoval chuť nápoje, ve kterém se nachází. Nutt tvrdí, že by tento nový typ etanolu mohl nahradit svého předchůdce ve všech typech nápojů včetně piva a vína. Etanol, jak ho známe dnes, by se pak mohl prodávat jako palivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám