A první obiloviny začali pravěcí lidé pěstovat právě kvůli tomu, aby je rozžvýkané mohli nechat kvasit a vyráběli si tak první alkoholické nápoje. 

McGovern v Číně totiž objevil devět tisíc let staré střepy hliněné nádoby, na nichž po pečlivé analýze detekoval stopy alkoholického nápoje vzniklého kvašením obilovin.

První alkoholické nápoje obsahovaly podle něj asi 10 procent etanolu a byly vyráběny kvašením rozžvýkaných zrn obilí či rýže. A kvůli tomu také pravěcí lidé začali pěstovat první plodiny a stali se zemědělci.

„Konzumace vysoce energetického cukru a alkoholu byla úžasným řešením pro přežití v těžkých podmínkách s nedostatkem zdrojů potravin. Dostupné důkazy nasvědčují tomu, že naši předci v Asii, Mexiku a Africe pěstovali pšenici, rýži, kukuřici, ječmen a proso především kvůli produkci alkoholických nápojů,“ věří McGovern z University of Pennsylvania.