Hlavní obsah

Americká protivzdušná obrana má pohotovost, sleduje Santa Clause

Velení americké protivzdušné obrany vyhlásilo jako každý rok na Štědrý den pohotovost. Sleduje pohyb Santa Clause, který letí na saních tažených soby. NORAD k jeho monitorování nasadil nejmodernější techniku včetně špionážních družic a pozemních radarů, jež jsou jinak určeny zjišťování odpálení a pohybu balistických raket s jadernými hlavicemi. Do akce se též chystají záchytní stíhači.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Santa Clause budou provázet i Hornety.

Článek

Podle zpráv z deseti hodin večer dorazilo již sobí spřežení do Petrohradu a pobaltských zemí a blíží se ke střední Evropě. Santa Claus už rozdal dárky v Austrálii a ve východní Asii, zkrátka nepřišly ani děti v Indii či Pákistánu a dostalo se rovněž na jejich kolegy ve středoasijských republikách..

Saně uvítají stíhači

Kanadští piloti na letounech CF-18 Hornet i američtí na strojích F-15 a F-16 se chystají Santa Clause uvítat. Podle sdělení velitelství piloti už mnohokrát v minulosti sáně ve vzduchu viděli, Santa Clause vyfotografovali a také jej mnohokrát zdravili. Považují jej za mimořádně dobrého pilota, protože nikdy nehavaroval.

Santa Clause původně sledovaly radary a kamery pracující v infračerveném spektru, protože rudý čenich soba Rudolfa je žhavý. NORAD jen za účelem sledování Santa Clause instaloval také speciální kamery.

Santa Claus podle NORAD navštěvuje všechny země bez rozdílu vyznání. V některých zemích jej ale předběhli místní konkurenti. V době, kdy Santa Claus ještě nepřekročil pohoří Ural, ve střední Evropě už úřadoval Ježíšek a ve Finsku Joulupukki.

Tradice stará půl století

NORAD začal monitorovat pohyb Santa Clause před více než 50 lety. Tehdy se totiž v tisku obejvila reklama, že děti mohou zavolat Santa Clausovi, telefonní číslo ale vytiskli chybně, a tak se děti v USA nedovolaly populární vánoční postavě, ale na centrálu předchůdce protivzdušného velení NORAD, zvaného CONAD. Tam se sloužícímu důstojníkovi nedočkavým dětem zželelo, a proto přislíbil, že pohyb sobího spřežení prověří na radaru.

Jde však i o formu propagace systému americké protivzdušné obrany, která tím získává lidskou tvář.

Reklama

Výběr článků

Načítám