Hlavní obsah

Samci kachny pižmové ztopoří 20 cm dlouhý penis za necelou vteřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi neobvyklé evoluční uzpůsobení pohlavních orgánů odhalili biologové z Yalské univerzity u kachen pižmových často chovaných i na českém venkově. Samci těchto ptáků mají jako jedni z mála opeřenců penis a to nijak maličký. Dosahuje délky dvaceti centimetrů. Ovšem kačeři při velmi krátké kopulaci dokážou nevídanou věc, vystřelí svůj orgán do kloaky samice za 0,36 sekundy.

Článek

Tato extrémní rychlost při takové velikost orgánu činí ze samců velké násilníky. Kachny mají jen malou šanci se bránit, pokud jim evoluce nenahraje. A některým samicím skutečně nahrává. Biologové z New Havenu ve státě Connecticut odhalili, že některé kachny mají vagínu rovnou, ale jiné silně spirálovitou.

A ty, které ji mají rovnou, mohou být snadno znásilněny, zatímco ty se spirálovitou nikoli a mají šanci tak reprodukci řídit. Přesto jsou samci s údem dlouhým 20 centimetrů – který však vypadá spíš jako spirálovité střívko – a rychlostí jeho vystřelení do kloaky samic skutečnými sexuálními násilníky.

„Myslíme si, že jim to umožňuje vynutit si kopulaci, i když kachny chtějí utéct,“ uvedla profesorka Patricia Brennanová k extrémní rychlosti erekce pohlavního orgánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám