Hlavní obsah

Vítězná fotografie z divočiny pro rok 2009 byla zřejmě podvrh

Novinky, Jakub Kynčl

Nejkrásnější fotografie zachycující výjev z divočiny pro rok 2009 se ocitla v centru spekulací, že byla výjimečná scéna zinscenována. Vlk, který přeskakoval dřevěnou branku, aby se dostal na pozemek farmy, byl totiž údajně ochočený a zcela krotký. Fotografie měla podle autora znázorňovat odvěký konflikt mezi lidmi a vlky.

Článek

Organizátoři prestižní soutěže obdrželi stížnost, že vlk zachycený na fotografii není divoký. Údajně byl již před několika lety ochočen lidmi. Fotografie španělského fotografa Jose Luize Rodrigueze v soutěži porazila dalších 43 000 snímků a přinesla mu vyjma prestižního ocenění i bezmála 300 000 korun.

Fotograf si ale stojí za tím, že vlk byl divoký, a tvrdí, že na pozemek ho přilákal masem, které položil kousek za branku jako návnadu. Národní historické muzeum, které soutěž pořádalo společně magazínem BBC Wildlife, se stížností vážně zabývá. V pravidlech totiž jasně stojí, že pro fotografii nemohou být použity žádné "zvířecí modely" a musí obsahovat záběry pravé divoké zvěře.

Výjev si představoval roky

"Naše muzeum bere stížnost ohledně nesplnění podmínek u vítězné fotografie na vědomí. Pokud je na fotce ochočený vlk, tak fotograf zcela jistě porušil pravidla naší soutěže. Vše nyní prošetřujeme a naše komise ohlásí výsledek šetření počátkem roku 2010," uvedl jeden z pořadatelů soutěže.

Fotograf však tvrdí, že snil o vyfocení tohoto snímku dlouhá léta a tento výjev si stále držel v mysli. Divokého vlka prý lákal na maso přes plot po několik týdnů, až se mu jednou podařilo pořídit dokonale ostrý snímek. Spoušť fotoaparátu i blesku spustil sám vlk tím, že narušil neviditelný paprsek napojený na fotoaparát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám