Němečtí vědci testovali stejnou láhev ryzlinku na lidech za přítomnosti různých typů osvětlení a poté se jich ptali na názor. Zjistili, že lidé považují víno za až jedenapůlkrát sladší, když jej konzumují v červeném světle namísto bílého či zeleného. I jeho ovocné tóny byly nejlépe hodnoceny právě v červeném světle.

Ti, kteří pili víno v červeném či bílém osvětlením, byli ochotní zaplatit za jednu skleničku shodného vína v přepočtu asi o 25 Kč více, než ti, kteří ho pili v zeleném či bílém osvětlení.

"Je známým faktem, že barva pití může ovlivnit i to, jak ho vnímáme chuťově. Chtěli jsme vědět, jestli barevné podkreslení, například v restauraci, má tentýž vliv," uvedl Daniel Oberfeld-Twistel z univerzity Johannese Gutenberga v německém Mainzu. Ten došel k závěru, že osvětlení místnosti má vliv na chuť vína, přičemž nemusí ani změnit barvu vína ve sklence.

"Některé extrémní světelné podmínky v barech bez jakýchkoliv pochyb ovlivňují chuť vína. V zásadě barvy, které jsou člověku příjemnější, ho dostanou také do lepší nálady. Testy ukázaly, že to není tak jednoduché, avšak jsme si jisti, že to má co dělat s pozitivní náladou člověka," dodal Oberfeld-Twistel.