Hlavní obsah

Tchaj-wanští farmáři učí prasata chodit na záchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Farmáři v Tchaj-wanu chovají prasata většinou ve volném venkovním výběhu. Jenže vepřový dobytek produkuje mnoho na dusík a fosfor bohatých výkalů, které vážně znečišťují řeky. A chovatelé teď přišli s toaletami pro čuníky. Prasátka jsou velmi učenlivá a brzy se na záchody naučí chodit. Podaří se tak sbírat bezpečně téměř všechny výkaly.

Článek

„Toalety pro prasata na mé farmě spolehlivě zachytí 95 procent všech výkalů, čištění je teď pro mě mnohem snazší,“ tvrdí Čchang Čchung-tchou z Jün-linu. A protože jsou pilotní projekty se záchody pro prasata tak úspěšné, hodlá je tchaj-wanská vláda zavést plošně, navíc od příštího roku začne vybírat velké poplatky za znečišťování vodstva.

„Vyjma Jün-linu jsme začali pilotní projekty se záchody také v kraji Čchang-chua. Právě vyhodnocujeme výsledky,“ uvedl mluvčí z tchaj-wanské Agentury ochrany přírody. Podle odhadů se v Tchaj-wanu chová na šest miliónů prasat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám