Hlavní obsah

Brit sestavil rovnici dokonalého parkování

Právo, Michal Mocek

Matematická formule, kterou sestavil profesor Simon Blackburn z Londýnské univerzity, má zoufalým řidičům ukázat, kde mají největší šanci nacpat do mezery své autíčko. Informoval o tom britský deník Daily Telegraph.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Byla to skvělá příležitost předvést, jak aplikovat matematiku k řešení něčeho, co doléhá na nás všechny. Pokud znáte rozměry a úhly svého vozu, můžete zjistit, jak klidně a s jistotou zaparkovat,“ prohlásil profesor, který rovnici vytvořil ve spolupráci s Vauxhall Motors.

„Každý z nás zažil situaci, kdy nechal být volné místo, protože si nebyl jist, zda se do něj vejde. Rovnice tento problém řeší,“ ujistil Blackburn. Jen není jisté, zda se v jeho vzorci řidič zorientuje snáz než v přecpaných ulicích.

K výpočtu je třeba znát kromě délky konkrétního vozu i průměr kruhu, který auto udělá při otáčení, a také šířku auta, za nímž se má zaparkovat.

Průzkumy v Británii ukázaly, že 57 procent řidičů nevěří ve své parkovací schopnosti, a 32 procent dotázaných přiznalo, že raději pojedou dál, i kus za cíl své cesty, nebo si připlatí na drahé parkoviště, jen aby nemuseli vmačkávat svůj vůz do pochybné mezery mezi auty. Patnáct procent Britů dokonce soudí, že parkování při předvánočních nákupech je největším stresem, jaký na ně o Vánocích doléhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám