Hlavní obsah

V Anglii vyfotografovali mytického divokého bílého jelena

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílí jeleni jsou dlouhá staletí asociovaní s legendami a mytologií. Středověké báchorky je popisují jako krásná a nepolapitelná stvoření z jiné planety. Sám král Artuš byl frustrován faktem, že nedokázal žádného polapit. Toto mytické zvíře se pak vyskytuje i ve známé edici knih Letopisy Narnie. V anglickém hrabství Gloucestershire ho koncem minulého týdne šťastně zachytil amatérský fotograf Ken Grindle.

Článek

Ken Grindle (66) měl to štěstí, že se mu podařilo dostat velmi blízko k bílému jelenovi, kterých se pohybuje po Zemi pravděpodobně jen velmi málo. Majestátní zvíře se mu podařilo zahlédnout v lese v hrabství Gloucestershire. V oblasti prý fotografuje již šest let, ale bílého jelena se mu ještě nikdy nepodařilo zahlédnout.

"Byl jsem neuvěřitelně překvapený, když jsem ho uviděl. Kempoval jsem u lesa a on přišel do mé bezprostřední blízkosti. Pak jen uhnul směrem doprava a klidně se procházel okolo. Je opravdu tak krásný, jak legendy říkají. Jsem rád, že jsem ho vyfotografoval, aby ho mohli vidět i lidé, kteří neměli nikdy to štěstí," uvedl Grindle.

Měl vybitý fotoaparát

"Měl jsem štěstí, že se mi vůbec podařilo nějaké záběry udělat. Měl jsem totiž hodně vybitou baterii a nebyl jsem si jistý, že se mi ho podařilo zachytit, až do chvíle, kdy jsem dorazil domů a prohlédl si své fotky," dodal fotograf.

V loňském roce byl jiný bílý jelen vyfotografován ve skupině obyčejných jelenů ve skotských horách. V říjnu 2007 byl divoký bílý jelen, kterého místní lidé nazývali Snowy, zastřelen na pomezí hrabství Devon a Cornwall pytláky. Ti mu uřízli hlavu s parožím a tělo pověsili na strom. Legendy v tomto případě hovoří zcela jasně. Říká se v nich, že zabití bílého jelena přinese člověku věčnou smůlu.

Bílé jeleny však můžeme relativně bez obtíží pozorovat i v Čechách, jen ne zcela divoké. V Žehušické oboře nedaleko od Kutné Hory jich žije více než 100. Zřejmě byli vyšlechtěni v 16. století v německých oborách, odkud se pak rozšířili do obor českých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám