Hlavní obsah

Skotové uvařili "nukleárního tučňáka", nejsilnější pivo na světě

– Fraserburgh
Korzo, Novinky, Jakub Kynčl

Skotský kontroverzní pivovar BrewDog tvrdí, že jejich pivo je nejsilnější na světě. Tactital nuclear penguin má rovných 32 objemových procent alkoholu, čímž překonal dřívější rekord, který drželo německé pivo Schorschbraer s 31 procenty alkoholu. Ačkoli má už s pivem chuťově jen pramálo společného, milovníky zlatavého moku, kteří se nebojí inovativních postupů, jistě potěší.

Článek

BrewDog na sebe strhl kritiku už v létě, když uvedl na trh pivo Tokyo, které mělo přes 18 procent alkoholu, čímž se svou silou poměřovalo s většinou dezertních vín. Kritici podle listu Metro tvrdili, že tak silné pivo je nezodpovědné vůči konzumentům.

V době, kdy je alkoholismus ve Skotsku řešen jako vážný sociální problém, pivovar ještě přiložil polínko do ohně debat, jak by měla být palčivá otázka řešena. 

Na trhu se objeví jen 500 láhví Taktického nukleárního tučňáka a nepůjde o levné zboží. Polovina láhví půjde jde do prodeje, když jeden kus stojí zhruba 860 korun. Druhá polovina se pak prodává asi za 7100 korun, přičemž si kupující zakoupí k drsnému moku i akcie pivovaru.

Výjimečné skladování

Tmavé pivo zrálo bezmála jeden a půl roku v sudech od whisky, a pak bylo skladováno tři týdny při teplotě -20 C, aby se zvýšil objem alkoholu.

"Jde o extrémně silné pivo, které by se mělo pít v malých dávkách a s aristokratickou nonšalancí. Mělo by se vychutnávat podobně jako dobrá whisky, album Franka Zappy, nebo návštěva přátelského, ale mírně nervózního ducha," napsal o pivu výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám