Hlavní obsah

Mladá Korejka pohřbená zaživa vstala po 1500 letech z mrtvých

Novinky, Karolina Zarzycká

Šestnáctiletá jihokorejská služka, která byla před 1500 lety pohřbena zaživa společně s mrtvými, obrazně vstala z mrtvých. Vědcům se podařil husarský kousek a dokázali "oživit" takto starou kostru. Informoval o tom britský deník The Daily Mail.

Článek

I po tak dlouhé době bylo možno zrekonstruovat její tehdejší podobu pomocí moderních metod. Stejně jako to, že byla opravdu pohřbena zaživa a že jako služka často klečela na kolenou. Její drobné rysy a štíhlá postava určovaly její krásu typickou pro dívku v jejím věku.

Avšak ani její krása dívku neuchránila před brzkou a krutou smrtí. Rovněž bylo zjištěno, že tato mladá dívka sloužila vysoce postavenému hodnostáři v Gayaském královsví.

Unikátní výsledky zkoumání byly první svého druhu v Jižní Koreji. Ředitel Státního výzkumného ústavu Gaya Art Heritage Kang Soon-Hyung si nález a výzkum pochvaloval: "Doposud se našly nějaké kosterní fragmenty. Nikdy se nám ale nepodařilo poskládat je v komplexní dokonalý model."

Slečna o výšce 1,524 metru byla použita jako výchozí model, na který byly přidány vrstvy svalů a kůže. Projekt byl realizován specialistou anatomem Kim Byung-ha a firmou Cell, která šije a navrhuje kostýmy pro celovečerní filmy.

Její kostra byla nalezena mezi dalšími třemi během vykopávek, které začaly na bývalém území Gayaského království před třemi lety.

Proč byla pohřbena zaživa spolu s mrtvými, těžko posoudit, ale zřejmě to byl před 1500 lety běžný zvyk. Dívka měla krátkou čelist, širokou tvář a dlouhý krk. Její paže byly krátké, ale měla dlouhé prsty na rukou i nohou. Obvod pasu měla 54 centimetrů a podle vědeckých závěrů stavu kostry se dá usuzovat na častou práci vkleče.  

Reklama

Výběr článků

Načítám