Hlavní obsah

Sedm nejzajímavějších věcí v encyklopedii z roku 1768

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Není žádnou velkou neznámou, že se některá fakta v průběhu historie decentně i zcela diametrálně mění. Ukazuje se ale, že i v 18. století jsme kolikrát brali za fakta i úplné nesmysly, na které s odstupem času můžeme pohlížet už jen s úsměvem na tváři.

Foto: František Petrák, Právo

Špagety byly podle staré encyklopedie silným afrodiziakem. Ilustrační foto

Článek

Encyklopedie Britannica je ve Velké Británii váženou publikací, ve které hledají radu často i ti nejvzdělanější. I tak je ale působivé, že publikace z roku 1768 působí více jako snůška spekulací a polonesmyslů než solidní kniha, ve které by měli lidé hledat odpověď na své otázky.

Kniha z druhé poloviny 18. století nám však dává dobrý náhled na to, co bylo pro tehdejší lidi důležité. Celých 40 stránek tak zabírá popis nemocí koní a dalších 40 stránek pak algebra. Sedm nejzajímavějších informací z encyklopedie pak jistě stojí za přečtení.

1. Lidé a monstra

Druh Homo Sapiens se dále rozděluje na pět poddruhů - Američany, Evropany, Asiaty, Afričany a monstra.

2. Medicína

Nadýmání se člověk zbaví pomocí heřmánkového čaje a vyfukováním kouře z dýmky skrz anus.

3. Konzumace čokolády

Čokoláda byla luxusem a hotová čokoláda či kakaová pasta nesměly být importovány ze zámoří. Mohla být nicméně připravována doma, pokud byl tři dny dopředu uvědoměn výběrčí daní a bylo ji vyrobeno najednou jen velmi malé množství.

4. Afrodiziaka

Špagety byly poprvé přivezeny z Itálie, kde má jídlo úžasný šmrnc. Jsou často používány v polévkách, aby u konzumenta vyvolaly chuť k sexuálnímu styku.

5. Petrolej

Petrolej je účinným mazáním, které pomáhá na bolesti končetin. Stejně tak může být petrolej používán při léčbě ochrnutí.

6. Austrálie a Nový Zéland

Navzdory faktu, že už byla Austrálie spolu s Novým Zélandem tehdejším kartografům známa, tak jejich existence nebyla v encyklopedii uznána až do kolonizace tohoto území.

7. Solární systém

Solární systém, ve kterém se nachází planeta Země, měl šest planet. Na objevení Uranu, Neptunu a Pluta (který nedávno status planety zase ztratil), se ještě čekalo.

Přečtěte si také: Vesmír mění barvu. Teď je béžový
Na obloze převažuje bledě tyrkysová, smetanová a jemně růžová barva. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Výběr článků

Načítám