Hlavní obsah

Ve Francii promítnou nejdelší film, trvá skoro týden

Paříž

Třicet let trvalo, než nejdelší film světa z názvem Cinematon trvající 150 hodin vznikl. Film francouzského režiséra Gerarda Couranta tak konečně mohou zhlédnout místní diváci. Záměrem režiséra bylo zachytit ve filmu myšlenky svých přátel, každý z nich tak mohl před kamerou vyjádřit cokoliv po dobu tří minut a pětadvaceti sekund.

Článek

V záběrech se objevují nejrůznější slavné tváře, umělci, filozofové i novináři, ale také děti od nejútlejšího věku. Snímek promítnou v Avignonu tento měsíc, v lednu se přesune do Paříže.

Diváci se mohou těšit na vystoupení například filmového režiséra Kena Loacha, herců Roberta Benigniho a Samuela Fullera, šachisty Joela Lautiera či komika a režiséra Terryho Gilliama ze skupiny Monty Python. S ním sekvenci Courant natočil v roce 1985, když se srazili na filmovém festivalu ve francouzském Deauville.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský režisér Gerard Courant

„Začal mimo záběr, pak do něj vešel. Hrál si s obrazem, vystupoval a vstupoval do něj, snědl stofrankovou bankovku, udělal z ní malou kuličku. Nikdy si nepřestal hrát s prostorem, nikdy nepřišel o vnímání hranic záběru. Tři minuty a pětadvacet sekund s ním je skutečným skečem,“ uvedl Courant pro The Independent.

Původní film měl mít pouze sto krátkých portrétů, ale dílo se začalo postupně rozrůstat a neustále vlastně vzniká dál a dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácký film vyhrál největší asijský festival

Největší asijský festival na světě skončil o víkendu v přímořském letovisku Jižní Koreje Pusanu udělením cen, které trochu přiblížily situaci v uměleckém filmu...

Výběr článků

Načítám