Hlavní obsah

Britská studentka má hrůzu ze zeleniny - trpí lachanofóbií

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portsmouth

Mezi prokázané fóbie z pavouků, létání letadlem i z lidí se zařadila další, dosud málo známá fóbie. Lachanofóbií, která se projevuje strachem ze zeleniny, trpí 22letá studentka z britského Portsmouthu. Uvedl to deník The Daily Telegraph.

Článek

Vicki Larrieuxová tvrdí, že přestože nesnáší pouhý pohled na jakoukoli zeleninu, dokáže dodržovat zdravou výživu. Je schopná slupnout maso, obilí, brambory a občas jablko, avšak plátku mrkve či zrnka hrášku se ani nedotkne.

"Vždycky jsem měla iracionální strach ze zeleniny, jako dítě jsem opravdu šílela při pouhém pohledu na kousek květáku, kedlubny či cibule. Když jsem dospívala, uvědomila jsem si, že nemám obyčejnou nechuť k zelenině, ale že to může být skutečná fóbie," uvedla Larrieuxová.

"Začala jsem panikařit, zpotila jsem se a tepová frekvence se prudce zvýšila. Mám z ní opravdu hrůzu," dodala. Má štěstí v tom, že její přítel není vegetarián.

Lachanofóbií jen ve Velké Británii trpí několik tisíc lidí. Veškerými fóbiemi pak zhruba třináct procent populace. Valnou většinu z nich lze léčit medikamenty, psychologickými sezeními a osobními programy.

Reklama

Související články

Aviofobií trpí téměř polovina populace

Strachem z létání, takzvanou aviofobií, trpí až čtyřicet procent populace. Téměř každý druhý z nás se bojí nasednout do letadla, jelikož má v letadle strach...

Výběr článků

Načítám