Hlavní obsah

Novodobý jihoafrický Jánošík bohatým bere a chudým dává

Kapské Město

Novodobý Jánošík se pohybuje po rezidencích v Jihoafrické republice a krade šperky a peníze na hotovosti. Při jedné z akcí se lupič zeptal přítomného služebnictva, zdali by se mu nehodily nějaké peníze.

Foto: Profimedia.cz

Zloděj se podle jihoafrické policie chová velmi netradičně.

Článek

Zloděj vzal v domě drahé šperky, ze sejfu 50 tisíc randů (v přepočtu asi 113 000 korun) a také pistoli. Současně sloužícím rozdal 10 tisíc randů (22 000 korun).

Jihoafrická policie tvrdí, že celý případ je dost podivný. Muž byl totiž oblečený do šatů, které byly z domu nedávno ukradeny. Podle BBC se do rezidence před dvěma týdny vloupal muž v lyžařské masce a odnesl si jen pár kousků oblečení.

Vyšetřovatelé mají za to, že se tentýž Jánošík do domu vrátil. Prozradilo jej prý oblečení, dále také afrikánsko-německý přízvuk a tenký knírek.

"Co to je za lupiče, který se vrátí do domu v oblečení, jež tam dřív ukradl? Znovu jde loupit, ani si nezakryje tvář, a pak peníze začne rozdávat?" nechal se slyšet policejní mluvčí kapitán Andre Venter, jenž slouží u policie už 27 let, ale nic podobného ještě nezažil.

"Tento lupič je buď velmi hloupý, nebo velmi chytrý. Během vloupání byl naprosto klidný a pokoje domu pomalu procházel. Vůbec nevypadal nervózně jako většina lupičů v podobné situaci," dodal Venter.

Bandita přinutil obyvatele domu (sedm zaměstnanců a dva z majitelů), aby se navzájem spoutali v kuchyni. Pak šel "pracovat".

Reklama

Výběr článků

Načítám