Hlavní obsah

Žižkovská hospoda se s podmíráky za 1,70 Kčs vrátila do minulosti

Praha

V Praze na Žižkově se otevřela hospoda pro ty, kteří si chtějí připomenout minulé doby. V pohostinství údajně třetí cenové skupiny dostanou panáka za tři Kčs, pivo za 1,70, k jídlu gothaj s cibulí za 4,40 nebo hovězí guláš za 6,20 korun s takzvanou univerzální hnědou omáčkou (UHO), která skutečně nemá žádnou chuť. Návrat hospody U dvou Hrabalů v Chelčického ulici do roku 1980 bude trvat do neděle, řekl novinářům její majitel Vladimír Máca.

Článek

Happening se koná v souvislosti s chystanou výstavou 20 let od pádu totality (nejen) v Praze 3.

"Říkal jsem si, co kdybychom do toho tu restauraci zahrnuli taky, ať si lidi uvědomí, co se tenkrát dělo, protože na to strašně rádi zapomínají," vysvětlil Máca, který zastává roli nakvašeného a neochotného vedoucího provozovny a po lokále se plouží s uondaným výrazem. Také ceny se pohybují v dobách reálného socialismu. Dotuje je radnice Prahy 3 i nejrůznější sponzoři.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Nakvašený a neochotný vedoucí provozovny se po lokále plouží s uondaným výrazem a hostům sází na stoly podmíráky.

"Není to výsměch komunismu, není to výsměch době minulé, je to jen připomínka - pojďte se podívat a nasát atmosféru let osmdesátých a pojďme si uvědomit, jaké problémy dneska řešíme a jaké jsme řešili předtím," řekl vedoucí komunikace a vnějších vztahů v Praze 3 Jeroným Janíček.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Pionýrka angažovaně vyzývá k účasti v soutěži o brigádníka socialistické práce.

V lokále jsou omlácené stěny, na stolech plandají seprané ubrusy a na stěnách visí oznámení typu Soutěžíme o titul bojovníka socialistické práce nebo klíč na toaletu je ve výčepu. K tomu hrají hity 80. let. Každé dvě hodiny sem chodí dva příslušníci SNB a patřičně arogantně kontrolují občanské průkazy hostů.

"Co nejvíc přiblížit toho ducha té hospody se určitě pokusím, od otráveného obličeje, když přijde host, přes dlouhé čekání na pivo po podmíráky a okrádání hostů," řekl Máca.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Restaurace hosty přenese do kulis reálného socialismu.

Happening doprovází výstavu 20 let od pádu totality (nejen) v Praze 3, která se na místní radnici otevře 17. listopadu. Dokumenty dokládající historii městské části od roku 1945 se vybíraly ze 4000 artefaktů. Část z nich bude v počítačích a na dotykových obrazovkách.

"Ať jsou tam už estébácké svazky z archivů bezpečnostních složek, věci z Vojenského muzea, z vojenského archivu, z muzea města Prahy, vždycky se to nějak váže k Žižkovu," řekl autor výstavy Jan Vlk. Výstava potrvá rok, vstup bude zdarma.

Anketa

Setkáváte se s i nyní s restauracemi, kde se cítíte jako v dobách socialismu?
Ano, navštěvuji je denně
4,5 %
Ano, vím o nich
57,7 %
Ne, jsou už minulostí
12,6 %
Bohužel ne
25,2 %
Celkem hlasovalo 6315 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám