Hlavní obsah

Skot našel při svém prvním hledání cenný poklad z doby železné

Novinky, Jakub Kynčl
Glasgow

David Booth si objednal detektor kovu v hodnotě zhruba sedmi tisíc korun a po pěti dnech jeho prostřednictvím našel poklad jen těžko vyčíslitelné hodnoty. Tento husarský kousek se mu navíc povedl hned při jeho prvním hledání v terénu. Informoval o tom deník The Times.

Foto: PA/David Cheskin, ČTK

David Booth se svým zlatým nálezem

Článek

Ani výrazem "obrovské štěstí" nelze snad výstižně označit to, co postihlo pětatřicetiletého Skota Davida Bootha. Ten odkryl 2300 let staré náhrdelníky z čistého zlata. Experty byly popsány jako velmi důležité šperky doby železné, jejichž hodnotu je velmi složité vyčíslit. Podle archeologů jde o nejdůležitější kovodělný nález z doby železné ve Skotsku vůbec. 

Booth, který pracuje jako hlídač v safari parku Blair Drummond v hrabství Stirlingshire, svému úspěšnému nálezu sám nechtěl dlouho uvěřit.

"Po chvíli jsem uviděl, jak se jeden z nich v zemi blýskl. Poté jsem odkryl celou hromadu. Bylo jich tam hned několik. Jedna moje část si říkala, že to vypadá důležitě, ale zároveň jsem si říkal, že nemůžu mít takové štěstí hned napoprvé," uvedl Booth, který si prý nacvičoval práci s detektorem asi jen hodinu ve své kuchyni a na zahradě.

Šperky našel hned vedle auta

Skot si sehnal povolení od majitele blízkého pole a šel hledat kovy. Zaparkoval, vyndal detektor a rozhodl se, že si nejdřív zkusí práci na rovném kousku jen několik metrů od místa, kde zaparkoval.

"Našel jsem je doslova pár kroků od auta. Říkal jsem si, že je to tam rovné a ideální místo pro začátek, než se vydám do pole. Za šperky bych měl dostat ekvivalent jejich tržní hodnoty. Milión liber (skoro 30 miliónů korun) by byl krásný, ale spokojím se s tím, když si za to zaplatím svůj nový automobil," dodal šťastný nálezce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám