Hlavní obsah

Vesmírný hotel má přivítat superbohaté turisty v roce 2012

Novinky, pst

Projekty vesmírné turistiky vypadají stále vzhledem k nákladům trochu neuvěřitelně. Nicméně firmy jako The Galactic Suite Space Resort nebo Virgin počítají s brzkým naplněním svých grandiózních plánů. První hotel by měl přijmout bohaté, nebo spíše velice bohaté turisty už v roce 2012.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírný hotelVideo: Reuters

 
Článek

Za tři milióny eur (70 až 80 miliónů Kč) chce hotel vyprojektovaný společností Galactic Suite nabídnout osmitýdenní kosmický výcvik na tropickém ostrově a poněkud spartanský pobyt v nevelké stanici obíhající ve výšce 450 kilometrů nad povrchem.

Na oběžné dráze stráví pak turista přibližně tři dny a každých 80 minut může vychutnávat východ a západ slunce, nebo si zkusit zasportovat v beztížném stavu - na šlapadle nebo v bizarním bazénu mezi různě velkými kapkami.

Galactic Suite už eviduje 200 zájemců a 43 lidí si dokonce let již rezervovalo. Nicméně skeptici nevěří, že se podaří projekt s náklady ve výši mnoha miliard uskutečnit, zvláště, když čas běží a možnost technologického zvládnutí takového projektu se zdá mnoha lidem iluzorní. Postavit kosmodrom a vyvinout vlastní prostředek - raketoplán - jak ukazuje propagační klip, se nezdá být reálné.

A to i přesto, že šéfem společnosti Galactic Suite Ltd je zkušený kosmický projektant Xavier Claramunt, který řekl agentuře Reuters: „Představa, že řekněme během patnácti let stráví vaše děti víkend ve vesmíru, je úplně normální.“ Pokud jde o financování projektu, Claramunt pouze prohlásil, že nejmenovaný miliardář podporuje projekt třemi miliardami dolarů (přes 50 miliard Kč).

Je také možné, že Claramut spojí síly s jiným vizionářem, britským miliardářem Richardem Bransonem, který již staví v Novém Mexiku kosmodrom a má prototyp suborbitálního letadla, které bude vynášet i o něco méně bohaté turisty na hranice kosmu během výletů za 200 000 dolarů (tři až čtyři milióny Kč). Také Virgin má už 300 zájemců, z nichž mnozí dokonce již zaplatili.

FOTO: www.galacticsuite.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám