Hlavní obsah

Tajemný prstenec se po Rusku objevil i nad Rumunskem

Novinky, Anna Kadavá, Jakub Kynčl
Bukurešť

Obyvatelé regionu Dambovita v Rumunsku na vlastní oči spatřili úkaz, který se jen před několika týdny objevil i nad Ruskem. V mracích se utvořil jakýsi tajemný prstenec, který si tamější obyvatelé vykládali jako zlé znamení, či se dokonce domnívali, že na Zemi dorazili mimozemšťané. Odborníci je však uklidňovali - šlo o přírodní jev.

Článek

Fenomén se objevil v obci Dragomiresti. Jistý Iulian ho natočil u dálnice Soarelui. Záhadný mrak pak natočil také jeden muž z Bukurešti v neděli brzy ráno. Rumunská média pak všechny vyzývala, aby jim zaslali veškeré záběry jevu, které mají.

Podle odborníků jde zřejmě o podobný jev jako v Moskvě, o němž bylo informováno nedávno. [celá zpráva]

Podle rumunských odborníků jde o vzácnou formaci mraků. Ta se prý obvykle objevuje jen v létě při velmi silných bouřkách.

Když se podobný úkaz objevil v Moskvě, mluvčí místního meteorologického střediska uvedl pro deník Daily Mail: "Šlo o optický efekt vyvolaný přechodem několika front. Nad Moskvou v uplynulých dnech prošlo několik front, pronikl sem také arktický vzduch a ze západu svítilo slunce - to je příčina tohoto jevu."

Podle internetového serveru deníku Daily Telegraph k tomuto jevu dochází ve chvílích, kdy se vzdušná vlhkost ochladí pod teplotu 0°C, ale nepřemění se zcela v led. Zatímco většina ochlazené vody zůstane sražena v oblacích, část utvoří kroužky ledu, které padají směrem k zemi a v mracích vykrojí jakési útvary ve tvaru obřích koblih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám