Hlavní obsah

Nejdeštivějším dnem týdne je podle meteorologů úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchaster

Úterý je nejdeštivějším dnem týdne. Tvrdí to britští meteorologové, kteří analyzovali historické záznamy o počasí a zjistili, že nejvíce vody padající z nebe připadá právě na druhý den v týdnu. Vyloučili také to, co nás občas trápí, ale co mezi sebou často nepravdivě šíříme, že nejvíce prší právě o víkendech.

Článek

Meteorolog Andy Russell z katedry fyziky atmosféry při Manchester University navíc tvrdí, že soboty v posledních letech skutečně bývají trochu deštivější. Souvisí to zřejmě s dopravou a lidskou aktivitou.

„Chtěl jsem otestovat starou teorii, že nejvíce prší o víkendech, nejen proto, že deštivé víkendy doslova ruinují společenský život, ale abych také viděl, zda auta, továrny a průmysl, které jsou mnohem aktivnější v týdnu, ovlivňují charakter počasí,“ uvedl doktor Russell pro britský Daily Telegraph. Jeho prognózy se však týkají především britského oceánického počasí.

Vědci věří, že právě míra znečištění ovzduší zvyšuje míru dešťů. A protože nejvíce polutantů do ovzduší průmysl a doprava vypouští v týdnu, mělo by být více dešťů právě během týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám