Hlavní obsah

Nad Prahou létala Fossettova vzducholoď

Praha
Aktualizováno

Vzducholoď spojená se jménem slavného amerického dobrodruha a miliardáře Stevea Fossetta se ve středu vznesla nad hlavy obyvatel Prahy. Přes 33 metrů dlouhé a 14 metrů široké plavidlo žluté barvy je určené k vyhlídkovým letům.

Článek

"Vzducholoď pojme 2200 metrů krychlových horkého vzduchu. I přes svojí velikost ale uveze jen jednoho cestujícího a pilota," řekl mluvčí mluvčí společnosti balony.cz David Vozdecký.

Propanem poháněná vzducholoď vydrží ve vzduchu přibližně hodinu, přičemž za tuto dobu může uletět až 100 kilometrů. Létá rychlostí okolo 20 kilometrů za hodinu a zájemci o okružní let se mohou těšit na výhledy z výšky až 50 metrů. Cena palubního lístku je 10 500 korun.

"S touto vzducholodí se Steve Fossett v roce 2003 učil v Itálii létat při přípravě na rychlostní rekord," uvedl pilot Jan Smrčka. Dodal, že Američan v jejím kokpitu strávil několik hodin.

Pasažéři se nemusí letu bát, ubezpečil Smrčka. Určité nebezpečí podle něj hrozí jen v případě prudkých změn počasí spojených například s velkými poryvy větru. "Pro piloty je určitě nejobtížnější soustředit se na řízení a 'nekochat' se krásným výhledem," dodal letec.

Slavný dobrodruh Fossett se před dvěma lety vydal na krátký vyhlídkový let nad Nevadskou pouští, z něhož se už nevrátil. Vrak jeho letadla byl objeven teprve rok po havárii a až nález kostí definitivně objasnil Fossettův osud.

Jako pilot, námořník nebo plavec se neúnavně pouštěl do jedné akce za druhou a stal se držitelem desítek světových rekordů. První například obletěl sám celý svět v balonu nebo absolvoval sólový non-stop let letounem kolem světa bez doplňování paliva. Na své plachetnici Cheyenne také dosáhl světového rekordu v nejrychlejším obeplutí světa a překonal i rekord v nejrychlejším letu vzducholodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám